SELAMAT DATANG KE AL-BILALI BLOGSPOT

MOGA IANYA BERMANAFAAT UNTUK DUNIA DAN AKHIRAT

Pages

RSS

Friday, January 8, 2010

Nama Allah , dimana kita?

Berbagai bentuk bantahan dan demo yang dilakukan oleh umat Islam yang tidak senang dengan keputusan mahkamah membenarkan pihak Kristian Katholik menggunakan nama Allah. Mereka ini sejak dulunya tidak sensitif dengan isu Islam ,tiba-tiba menjadi pejuang untuk mempertahankan kesuciaan nama Allah.Peliknya juga mereka dari golongan ini jugalah yang pernah mencadangkan agar nama Islam diharamkan penggunaannya oleh mana-mana badan pertubuhan, yang menyekat bantuan untuk Sekolah Agama Rakyat,yang menganjurkan program-program yang menjauhkan Allah dalam kehidupan bahkan turut menyekat program kuliah-kuliah agama dimasjid dan surau semata-mata kepentingan politik sempit mereka.

Kini mereka pula, pada zahirnya penuh bersemangat membantah kalimah Allah digunakan oleh Kristian Katholik.Memang benar kalimah Allah itu tidak layak digunakan oleh sesiapun sekiranya dinisbahkan kepada konsep ketuhanan yang bercanggah dengan sifat ke-esa-an Allah itu apatah lagi dengan apa-apa konsep ketuhanan yang sesat lagi menyesatkan.

Justeru, apakah mereka-mereka yang membantah ini benar-benar marah kerana mempertahankan ke-Esa-an Allah atau buat-buat marah supaya mereka digelar orang sebagai pembela agama?

Sikap seorang muslim apabila disebutkan kalimah Allah, akan menjadi takut dia kepada Allah.Hanya manusia yang takut saja akan ta’at perintah tuhannya. Sebab itulah apabila mereka ini diserukan nama Allah kepada mereka, mereka menjadi gentar dan takut, kerana merasa dirinya seperti ada arahan Allah yang dia tidak laksana dan larangan Allah yang dia kerjakan. Seperti mana firman Allah Ta’ala :

“Sesungguhnya orang-orang beriman yang bila disebut Allah gementar hatinya,dan apabila dibacakan ayat-ayat Allah kepadanya maka bertambahlah imannya, sedang mereka itu bertawakkal kepada tuhannya.”(Surah Al-Anfaal : ayat 2)

Golongan yang takutkan Allah , apabila diberi kuasa oleh Allah akan sedaya mungkin kan mencari ruang untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pemerintah , bukannya menjadi penghalang kepada pelaksanaan syariat Allah di muka bumi ini.

Mereka hanya menyatakan bahawa mereka juga adalah pejuang agama, pejuang Islam, berjuang mempertahankan Kalimah Allah, namun malangnya, mereka hanya mempertahankan lafaz bukan makna. Mereka hanya menyatakan keIslaman dan keimanan di lidah namun ingkar dihatinya. Inilah dikatakan munafik sebagaimana yang dijelaskan oleh Allah dalam firmanNya yang bermaksud :
“Di antara manusia ada yang mengatakan: “Kami beriman kepada Allah dan Hari kemudian”, padahal mereka itu sesungguhnya bukan orang-orang yang beriman” .( Surah Al-Baqarah : ayat 8)

Orang yang takut kepada sesuatu adalah orang yang kenal kepada benda yang dia takuti. Seorang kanak-kanak kecil berani memegang api bahkan ular sekalipun kerana dia tidak tahu dan kenal apa itu api dan apa itu ular. Apabila kanak-kanak itu dah kenal sifat-sifat api dan ular nescaya mereka tak akan perbuat perkara yang boleh mendatangkan mudarat kepada mereka.

Orang yang takutkan Allah, maka dia mestilah kenal sifat-sifat Allah yang maha sempurna. Dia amat tahu betapa Allah akan memberi azab sebagai balasan ke atas perbuatan ingkar kepada Allah. Dan dia tahu betapa Allah tidak akan memungkiri janji-Nya.

Kita ingin lihat apakah mereka yang sokong dan bantah ini, apakah benar-benar kerana mereka kenal akan Allah…? Atau bantah kerana semata-mata mahu mencipta sentimen yang boleh menjadi keuntungan politik perkauman mereka, atau menyokong sepenuhnya semata-mata mahu menjaga hati pengundi?

Persoalannya ialah, apakah mereka yang membantah ini kerana mereka kenal akan segala sifat kesempurnaan bagi Allah yang wajib, mustahil dan harus bagi aqal kita sepertimana yang termaktub di dalam perbahasan-perbahasan ilmu tauhid..? Apakah mereka membantah ini atas kesedaran yang lahir dari aqidah tauhid mereka..?

Sekiranya mereka benar-benar membantah atas kesedaran tauhid, maka kehidupan mereka mestilah tunduk dibawah arahan Allah dan Rasul-Nya. Iman dan taqwa memberi kesan dalam corak perjalanan hidupnya. Iman dan taqwa bukan sekadar di mulut yang melaungkan slogan dan bantahan sahaja. Iman dan taqwa itu mesti memberi kesan terhadap setiap tindak-tanduk, gerak-geri, sikap dan pemikiran seseorang itu, berdasarkan apa yang Allah gariskan di dalam Al-Quran dan Sunnah Rasul-Nya.

Adalah pelik apabila, seseorang itu, yang mana hidupnya dicorakkan dengan unsur penolakan arahan dan suruhan Allah, sedangkan Allah mengarahkan setiap yang beriman kepadanya untuk mempertahankan apa yang telah diwahyukan-Nya, dan dia selama ini tidak pernah patuh pun kepada-Nya, bukankah di sana ada percanggahan mempertahankan nama Allah dalam masa yang sama menolak suruhan Allah yang dipertahankan namanya.

Demikianlah sikap dan pendirian sebenar golongan ini apabila tiba-tiba bangun mempertahankan Islam dan Kalimah Allah. Kerana ramai dikalangan mereka yang hanya mahu mengambil kesempatan untuk kepentingan diri dan golongan mereka sahaja.

Adapun bagi orang-orang yang beriman serta takut dan ta’at kepada perintahnya, mereka akan berpendirian betapa Kalimah Allah itu hanya layak dinisbahkan kepada segala sifat ke-Esa-an-Nya. Tidak tidak sama sekali boleh dinisbahkan kepada konsep-konsep ketuhanan yang sesat lagi bathil.

0 comments: