SELAMAT DATANG KE AL-BILALI BLOGSPOT

MOGA IANYA BERMANAFAAT UNTUK DUNIA DAN AKHIRAT

Pages

RSS

Sunday, June 6, 2010

Pembebasan... Gembirakah kita?Kita semua bersyukur dengan pembebasan 12 sukarelawan kemanusian Gaza semalam. Ada yang menganggap mereka adalah hero dan wira negara bahkan ada yang dilihat mengambil kesempatan untuk menjadi juara atas pembebasan sukarelawan tersebut walaupun hakikatnya mereka sendiri adalah pendokong doktrin yahudi yang tegar.

Saya lebih tertarik kepada ulasan En. Noorazman( ketua misi kemanusian)" Isunya bukannya pembebasan kami tetapi isu yang besar iaitu Isu Palestine". Beliau menggambarkan penderitaan yang dilalui sepanjang tahanan dipenjara Israel amatlah perit dan menyeksakan tetapi beliau cuba membuka minda kita semua bahawa itulah penderitaan yang dialami oleh saudara kita di Palestine bukan setakat sehari dua bahkan sudah bertahun-tahun mereka alami tapi tidak mendapat pembelaan sewajar dari masyarakat Islam atau negara Islam sendiri.

Kita kena sedar bahawa Gaza merupakan penjara terbesar di dunia. Hubungan mereka dengan dunia luar terputus disebabkan oleh sekatan Yahudi Laknatullah . Jalan darat , udara bahkan laut dikuasai oleh Yahudi. Janganlah kita terlalu bercita-cita untuk mengharapkan ihsan yahudi untuk membuka laluan itu bagi menghantar bantuan kepada penduduk palestine.

Tekanan semaksima yang mungkin perlu diberikan kepada negara Islam yang bersempadan dengan Gaza agar membuka laluan sempadan bagi kemudahan penyaluran bantuan kepada penduduk Palestine. Mesir dan Jordan mesti membuka sempadan mereka. Kalau kita betul betul rasa bertanggungjawab , seluruh negara Islam termasuk Malaysia perlu menggerakkan usaha agar kepungan terhadap Gaza dibuka tetapi jangan sekali-kali mengharapkan Israel Laknatullah. Berikan tekanan diplomatik kepada dua kerajaan Islam iaitu Mesir dan Jordan agar membuka pintu sempadan mereka.

Kita gembira dengan pembebasan sukarelawan kita , tapi janganlah kerana kegembiraan itu menyebabkan kita lupa akan hakikat Palstine yang perlu kita perjuangkan.

0 comments: